Groene Schoolpleinen

Een groen schoolplein bij de school of het kinderdagverblijf betekent een avontuurlijke plek waar de kinderen spelen en met elkaar plannen maken en onderzoeken. Het groene schoolplein daagt de kinderen uit door de inrichting met gras, zand, schors, misschien water, heuveltjes en dalen en zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Je kan sjouwen en bouwen, plannen maken en geheime hoekjes, diertjes zoeken en bloemen en blaadjes plukken.

Het ontwerp van het groene schoolplein kan zo worden ingericht dat die kan worden gebruikt om les te geven en op die manier de hele dag wordt gebruikt en niet alleen in het ‘speelkwartier’. Een grastribune, een boom stronk-kring , een heuvel, een gezamenlijke ruimte waar je verhalen kan vertellen en waar je je geborgen voelt. Het hele plein ingericht met natuur en geen kale vlaktes.

Doordat de manier van spelen op een groen schoolplein niet vast ligt moeten de kinderen plannen en afspraken maken. Het sjouwen en klimmen en klauteren op oneffen terrein is goed voor de cognitieve ontwikkeling; zware en licht takken sjouwen, stapelen en omvallen, evenwicht bewaren en heksensoep maken…

Door het spelen in een veilige natuurlijke omgeving komen de kinderen rustiger weer de school in en kunnen zich beter concentreren. Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van spelen op een groen schoolplein en die resultaten kunnen gebruikt worden om teamleden en ouders te overtuigen van de enorme meerwaarde van het natuurlijk spelen.

De groene scarabee heeft al verschillende groene schoolpleinen aangelegd bij scholen , kinderdagverblijven en BSO’s. Wij begeleiden het hele proces, van eerste idee, ontwerp en uitvoering en kunnen de presentatie verzorgen naar teamleden en ouders. Ook de veiligheidseisen worden natuurlijk scherp in de gaten gehouden.

Hebt u belangstelling voor een groen schoolplein of wilt u meer weten neem dan gerust contact op en ik kan u dan vrijblijvend meer vertellen en laten zien over het spelen in de natuur. Ik kom graag bij u langs op uw lokatie zodat ik u kan vertellen wat er bij u voor mogelijkheden zijn, hoe het proces kan verlopen en wat de geschatte kosten zijn.

Kijk op degroenescarabee.nl voor meer informatie